Et rettferdighetens, kjærlighetens og fredens rike

Kristi kongefest (A)

«Herrevelde og rikdom, visdom og styrke, ære, hyllest og lovprisning tilkommer med rette det ofrede Lam. Ham være æren og makten  i all evighet!» Med disse ordene innleder vi søndagens messe, siste søndag i det alminnelige kirkeår. Kristus er vår Konge, han er hele verdens Konge. Derfor vil vi på denne dag lovprise ham og si at all makt og ære tilhører ham. Evangeliet reiser imidlertid et viktig spørsmål: Hva innebærer det å tjene vår Herre og Konge, Jesus Kristus?

Jesu kongedømme er utvilsomt et rettferdighetens og barmhjertighetens kongedømme. Gud er barmhjertig mot syndere og forbarmer seg over dem, lik en hyrde som samler sine får og forbinder de skadede og leger de syke, slik vi hørte i første lesning. Samtidig er han en rettferdig konge, som legger sine fiender under seg og tilintetgjør enhver fiendtlig kraft, makt og myndighet, slik vi hørte i andre lesning. Jesu egne ord i evangeliet bekrefter for oss at når han kommer igjen skal han dømme oss. De som ikke har levd etter barmhjertighetens prinsipper, de står heller ikke rettferdige for Gud og skal møte en evig straff. De som derimot selv har vist barmhjertighet, de er rettferdige for Gud og vil gå til evig liv.

Heldigvis er det ikke slik at barmhjertighet er noe som er diffust og uklart, det handler om konkrete handlinger – konkrete gjerninger. Barmhjertighet er altså ikke en følelse av universell kjærlighet, enhet og broderlighet, barmhjertighet – kjærlighet – kommer alltid til uttrykk i det konkrete, i vår gjerning, i det vi gjør for andre. For dem som bærer Guds rike i sitt hjerte, elsker Gud og tjener ham, vil kjærligheten også springe ut i gode gjerninger for våre medmennesker. Jesus gir i dagens evangelium klart uttrykk for at enhver gjerning gjort mot våre medmennesker er en måte å uttrykke kjærlighet på til ham også: «Alt hva dere har gjort mot selv den ringeste av mine brødre, det har dere gjort mot meg». Å være Jesu Kristi tjener betyr altså å tjene våre brødre og søstre. Her kommer vi inn på det spørsmålet vi stilte innledningsvis: Hva innebærer det å tjene Jesus Kristus som Konge og Herre?   

Det er mange ting vi kan gjøre. Innenfor et ekteskap og en familie skal vi også være klar over at vi tjener Gud ved å tjene hverandre. Men vi burde ta spesielt hensyn til de tingene som Jesus nevner i sin tale til disiplene. Hvis han har sagt det betyr det at det er av stor viktighet, særlig når han snakker om det i forbindelse med den rettferdige dommen som skal skille sauene fra geitene. Jesus nevner seks gjerninger: «1Jeg var sulten, og dere gav meg mat, 2jeg var tørst, og dere gav meg å drikke, 3jeg var hjemløs, og dere tok dere av meg, 4jeg var naken, og dere gav meg klær, 5jeg var syk, og dere kom for å se til meg, 6jeg var i fengsel, og dere kom og besøkte meg».

Disse ordene har utvilsomt vært en inspirasjon for mangt et karitativt foretak, både i Den katolske kirke og i andre kristne fellesskap. Kirken er ikke autentisk hvis den forsømmer disse gjerningene, og hver enkelt av oss, som Kristi tjenere, har et ansvar. Som menighet burde vi spørre oss selv kollektivt: Hva gjør vi med dette? Hver enkelt av oss burde også ransake seg selv, og spørre seg: Hva gjør jeg med dette? For vi har mottatt så mye allerede: troen, håpet og kjærligheten; livet i Guds nåde; Den Hellige Ånd. Vi har mottatt barmhjertigheten fra Gud gjennom dåpen som et talent, det vi hørte om i forrige søndag, og hva gjør vi med dette talentet? Graver vi det i jorden og lar det ligge der? Det er nemlig det som skjer når vi forsømmer barmhjertighetsgjerningene.

Jesu kongedømmes prinsipper står klart for oss. Som det kommer til uttrykk i dagens prefasjon er Hans rike «et rettferdighetens, kjærlighetens og fredens rike». Dette står vel klart for oss alle, samt at vi kan ikke vente helt til dommen med å tjene Jesus i hans rike. 

p. Hallvard Thomas Hole ofm